Settings
What would you like to see?

What are you interested in?

Filters

Blog Filters

Blogs
Categories
Tags
LS20110601_UWTJoy_001
LS20110919_uwtjoy_003
LS20110919_uwtjoy_005
LS20110919_uwtjoy_009
LS20110601_UWTJoy_011
LS20110601_UWTJoy_013
LS20110601_UWTJoy_002

myMarvin Architect's Challenge winner: Russell T. Joy Building

By Berit Griffin December 20, 2012

Offering a small-campus environment in the heart of a historic, dynamic downtown, the University of Washington Tacoma is often cited as one of the most important factors in Tacoma’s renaissance. The renovation of the Russell T. Joy Building was the final step in the University’s ambitious restoration effort of this historically significant neighborhood. It was designed by the team at THA Architecture, Inc. in Portland.

This project is another one of our 2012 myMarvin Architect’s Challenge winners. See more about this project and the other winners here.

The Russell T. Joy Building is a three-story historic warehouse building originally constructed in 1892. Located at the north entry of the University, the Joy Building serves as a welcoming beacon and an entrance to a connective open space that runs through the campus. The addition of 16 classrooms, seminar rooms, and two large lecture halls address the growth needs of UW Tacoma, as well as a new office suite for the Interdisciplinary Arts and Sciences department. The Joy Building achieved LEED Platinum certification.

The layout of the building situates classrooms on the east side of the building facing Pacific Avenue — with views out to the active streetscape and Tacoma’s historic railroad station. Along Pacific Avenue, restaurant and retail space transforms the historic warehouse into a vibrant downtown storefront and enforces the strong ties the University has created with the Tacoma community.

As this building is situated in a historic district, it was important to work with a manufacturer who was able to provide a product that was not only energy efficient, but able to match the size and appearance of the original windows. The Marvin products like the Ultimate Double Hung met all of the project’s needs, integrating a custom extrusion designed to match the original profile while maintaining operability along the west façade to aid in the natural ventilation of the circulation and study areas. Both the design team and the owner were extremely pleased with the performance and appearance of the final installation.

Images courtesy of Lara Swimmer Photography.