MLuxe Blog

myMarvin Architect's Challenge winner: Russell T. Joy Building

LS20110601_UWTJoy_001

Offering a small-campus environment in the heart of a historic, dynamic downtown, the University of Washington Tacoma is often cited as one of the most important factors in Tacoma’s renaissance. The renovation of the Russell T. Joy Building was the final step in the University’s ambitious restoration effort of this historically significant neighborhood. It was designed by the team at THA Architecture, Inc. in Portland.

This project is another one of our 2012 myMarvin Architect’s Challenge winners. See more about this project and the other winners here.

The Russell T. Joy Building is a three-story historic warehouse building originally constructed in 1892. Located at the north entry of the University, the Joy Building serves as a welcoming beacon and an entrance to a connective open space that runs through the campus. The addition of 16 classrooms, seminar rooms, and two large lecture halls address the growth needs of UW Tacoma, as well as a new office suite for the Interdisciplinary Arts and Sciences department. The Joy Building achieved LEED Platinum certification.

The layout of the building situates classrooms on the east side of the building facing Pacific Avenue — with views out to the active streetscape and Tacoma’s historic railroad station. Along Pacific Avenue, restaurant and retail space transforms the historic warehouse into a vibrant downtown storefront and enforces the strong ties the University has created with the Tacoma community.

As this building is situated in a historic district, it was important to work with a manufacturer who was able to provide a product that was not only energy efficient, but able to match the size and appearance of the original windows. The Marvin products like the Ultimate Double Hung met all of the project’s needs, integrating a custom extrusion designed to match the original profile while maintaining operability along the west façade to aid in the natural ventilation of the circulation and study areas. Both the design team and the owner were extremely pleased with the performance and appearance of the final installation.

LS20110919_uwtjoy_003

LS20110919_uwtjoy_005

LS20110919_uwtjoy_009

LS20110601_UWTJoy_011

LS20110601_UWTJoy_013

LS20110601_UWTJoy_002

Images courtesy of Lara Swimmer Photography.

More from Marvin:

  Try Marvin's free Online Remodeling Planner for inspiration and organization

  Sign up for email updates about new Marvin products

  Find a Marvin dealer near you

  Request product literature from Marvin

Share this Article

Categories: Architecture, Case Studies

Add a Comment




This site is not an official Marvin customer service forum. We are unable to discuss specific customer concerns in this space, so if you have a question or need support, please visit our Contact page. All comments will be moderated to help keep out spam, profanity and other inappropriate material. We'll work to make sure your comment is posted as soon as possible, but please forgive us for any delays.

Please leave these two fields as-is:

Comments

FEED

Family, togetherness and tradition. It’s what the holidays are all about. #Handc...

Family, togetherness and tradition. It’s what the holidays are all about. #HandcraftedinAmerica #MarvinWindows

...