Settings
What would you like to see?

What are you interested in?

myMarvin Architect's Challenge: Minnehaha Creek Addition

By ,

Originally published in “The Small House” magazine in 1931, this Minneapolis house was designed by an architect for a property overlooking the creek. The client was a writer who frequently contributed to the era’s shelter magazines. In his articles he discussed the connection of the house to its site, and the great pleasure of living in a place so connected to nature.

The current owners bought the house for these same qualities but needed to expand the 1,100-square-foot house to meet the needs of their growing family. They set out to take best advantage of the bluff-top setting without compromising the charm of the original house. The addition design brings together the elements of a small, New England saltbox with the red board and batten siding of a Swedish Stuga.

The new construction works with the existing house to control views to the neighbors and create privacy, but remains open to the park and creek below. The large scale and fine detailing of Marvin double-hung windows echo the tradition of the large, low-set double-hung windows that originally existed in the house. Windows, used around corners on all three levels, provide wonderful views of the creek valley. Marvin’s attention to both the performance and appearance of their products allows them to integrate seamlessly with high-quality custom millwork. Other Marvin products used in the Minnehaha Creek Addition include wood French doors.

The Minnehaha Creek Addition was designed by Todd Hansen and Christine Albertsson of Albertsson Hansen Architecture, Ltd. in Minneapolis.